PASJA HRANA – izmerimo kvalitetno, zdravo in naravno

Pasja hrana je pomembna odločitev vsakega posameznega pasjega skrbnika, gre za pomembno odločitev saj bi z izbrano pasjo hrano naš kosmatinec hranjen vsak dan. Izbira pasje hrana velja za eno izmed najtežjih odločitev, saj vsi želimo svojemu psu le najboljše in mu zato želimo izbrati takšno pasjo hrano, ki mu ne bo povzročala prebavnih motenj, alergij in z alergijami povezanih težav.

Kako vemo, da smo izbrali kvalitetno pasjo hrano?

Zdrav pes ima hranilno dobro načrtovano pasjo hrano in zato izloča dobro formirane iztrebke; takšen iztrebek ni pretrd niti premehak. Z rednim opazovanje pasjih iztrebkov se lahko veliko naučimo o tem, kaj našemu psu ustreza in kaj ne. Zdrav pes ima bleščečo, gosto dlako in zdravo kožo. Že po 14 dneg hranjenja z neustrezno pasjo hrano , lahko psu porušimo črevesno floro, mu povzročimo prebavne motnje, drisko ali zaprtje. To se lahko še stopnjuje in povzroči nastanek alergij ali pes razvije intoleranco na določeno vrsto hrane. Temu sledi še suha, izsušena in srbeča koža, kar lahko pripelje do redkejše in izsušene dlake.

Pes hranjen z naravno in zdravo pasjo hrano ima urejen prebavo, kompakten iztrebek, je poln energije in vitalnosti, njegova koža je zdrava, dlaka pa sijoča in gosta.

Pasja hrana – na kaj je treba biti pozoren pri izbiri pasje hrane?

  • Zmeraj posegate po pasji hrani, ki ima sestavine navedene v odprti deklaraciji. To pomeni, da vam na embalaži točno piše katero meso je notri in koliko je tega.
  • Izogibajte se stranskim živalskim proizvodom, saj vsi ti ostanki lahko povzročajo alergije vašemu psu, poleg tega so brez prave energetske vrednosti in se samo nabirajo v telesu psa.
  • Pozorni bodite na delež mesa v hrani, npr.: 15% delež mesa vsekakor ni zadosten, saj so psi bolj mesojede živali kot rastlinojede.
  • Pozorni bodite na kakovost mesa v pasji hrani
  • Izogibajte se barvilom (živo rdeče obarvani briketi, živo zeleno obarvani briketi)
  • Izogibajte se konzervansov in različnim dodatkom označenih z E.

Vpliv pasje hrane na počutje psa

Razlike v kakovosti posameznih surovin in proizvodnih procesih so velike in bistveno vplivajo na počutje psa. Številne bolezni so genetsko pogojene, na katere žal nimamo velikega vpliva, saj jih ne moremo izkoreninit, lahko samo blažimo in lajšamo simptome. Vedno več bolezni pa nastane zaradi okolijskih dejavnikov in neustrezne prehrane. Hrana je osnova za psa, ki jo dobiva od rojstva in do smrti, zato ne preseneča, da ima na počutje psa največji vpliv.

S slabo pasjo hrano, ki ne vsebuje dovolj beljakovin, ki ne vsebuje kvalitetnih beljakovin, ki ne vsebuje dovolj vitaminov in mineralov, ki je polna barvil, konzervansov, polnil in umetnih dodatkov ter vsebuje zdaleč preveč žitaric, vsekakor psu ne moremo zagotoviti vitalnega in kvalitetnega življenja. Tudi težave, povezane z nasilnim vedenjem psov, niso zgolj posledica napačne vzgoje, ampak so lahko le reakcija na preveliko količino sintetičnih dodatkov v hrani, saj nevrotoksične snovi – te so prisotne v umetnih konzervansih – lahko povzročijo spremembe v vedenju psa. Konzervansi in drugi umetni dodatki so lahko povzročitelji različnih bolezni, kot so alergije, kožne bolezni, želodčne in črevesne težave, bolezni ledvic, bolezni jeter, rak, motnje gibanja in težave s sklepi.

Pasja hrana – vrste ponujene na tržišču

Pri izbiri pasje hrane je najlažja izbira že pripravljena popolna hrana za pse, ki vsebuje kvalitetne beljakovine, kvalitetne maščobe, minerale, vitamine in vlaknine, ki jih pes potrebuje za zdravo življenje. Lahko se odločite, da boste psa hranili s surovim mesom ali mu boste uravnotežene obroke kuhali. Ampak če upoštevamo današnji tempo življenja, imamo zelo malo možnosti, da bi vsak dan kuhali uravnotežene obroke za nas same kaj šele za psa. Če načrtujete, da boste psu kuhali ali ga hranili s surovo hrano, se pred tem poučite o osnovnih načelih zdrave pasje hrane.

Suha pasja hrana

Popolna suha pasja hrana je primerna za vsakodnevno hranjenje psa. Od suhe pasje hrane so najbolj razširjeni briketi za pse, saj so enostavni za doziranje in praktični za shranjevanje. Briketi so skuhani, obdelani pod pritiskom in pri visokih temperaturah nato pa so posušeni. Maščobe napršijo po briketih, da so bolj okusni, a ker lahko maščoba postane žarka, morajo hrani dodati konzervanse. Pri izbiri briketov za pse je potrebno branje deklaracije, saj je razlika v kakovosti briketov med posameznimi proizvajalci ogromna. Danes lahko v trgovinah najdete brikete zelo slabe kakovosti na osnovi pšenice, v specializiranih trgovinah pa najdete ponudnike kakovostne briketirane hrane.

Zadnji nekaj let vedno več pasjih skrbnikov prisega na hladno stiskano hrano za pse, ki se imenuje tudi peleti za pse ali hladno stiskani briketi. Peleti so narejeni po drugačnem postopku, saj niso obdelani na visokih temperaturah in niso obdelani pod visokimi pritiski, kar je zelo zaželeno, saj je na tak način ohrani več hranilnih snovi, več vitaminov in mineralov. Vedno več pasjih skrbnikov si želi hraniti psa z naravno hrano hkrati pa išče praktične rešitve. Hladno stiskani peleti so super kompromis med zdravim in praktičnim.

Mokra pasja hrana

Pri mokri pasji hrani ni nič drugače kot pri suhi pasji hrani. Treba je prebrati deklaracijo in se prepričati kaj točno je v konzervi, klobasi ali vrečki. Tudi v pasjih konzervah more točno pisat katero meso in koliko mesa. Tudi v mokri pasji hrani si ne želimo stranskih živalskih proizvodov, če pa so že napisani, naj bodo napisani ločeno od mesa. Pločevinke imajo lahko negativen prizvok in jih lahko prehitro označimo kot nekvalitetne, vendar danes temu več ni tako, saj je ponudba kakovostne mokre hrane v pločevinkah zelo pestra.

Surova in kuhana hrana za psa

Surova in kuhana hrana za psa je super izbira, saj jo pripravite sami in gre za popolnoma naravno in ne procesirano hrano. Slabost takšnega načina prehranjevanja je ta, da se je potrebno najprej izobrazit kaj je za psa uravnotežena hrana. Hranjenje zgolj s surovim ali pokuhanim mesom ne bo dovolj, pes potrebuje še kosti, zelenjavo, zelišča in določene začimbe, ki mu zagotovijo ustrezne vitamine in minerale. Pri tem morate vedete, katera zelenjava je primerna za psa, katere začimbe in zelišča mu lahko dodate in kaj utegne biti škodljivo za psa.