ZADNJE SPREMEMBE: 23. 2.  2020 | Legla
  
tudi na Facebook-u
              
Vse o ptičarjih

Zapri Pasme ptičarjev

Zapri Pravilniki

Zapri Članki

Zapri Koledar prireditev

Zapri Povezave

Mali oglasi
Galerija slik

Zapri  Pasme ptičarjev

Zapri  Lov

Zapri  Piknik

Zapri  Preizkušnje

Zapri  Razstave

Zapri  Tečaji in trening

Zapri  Vzrejni pregledi in telesne ocene

Naključne fotografije

CACIB Vrtojba 2011

Koledar
Obiski

 465482 obiskov

 7 trenutno na strani

Članki - Skrb za nego in zdravje psa
Vsak lastnik ptičarja se slej ko prej sreča s katero od neprijetnih zdravstvenih težav svojega psa. Največkrat je zato potrebno obiskati veterinarja. Tukaj vam iz lastnih izkušenj predlagamo nekaj preventivnih ukrepov, ki zmanjšajo možnost težav.


DLAKA in KOŽA 

Če pes nima nobenih znanih zdravstvenih težav, so lahko slaba dlaka in težave s kožo lahko tudi odraz neprimerne prehrane ali alergije na določeno sestavino v hrani. Psu moramo zagotoviti prehrano primerno njegovi starosti, aktivnosti in prebavi. Vsak pes ima svoje specifične zahteve in včasih je potrebnega nekaj več časa najti primerno briketirano hrano, oziroma skuhati uravnotežen obrok, ki bo vseboval vse snovi, ki jih pasje telo potrebuje.

Drug možen vzrok so lahko notranji ali zunanji paraziti. Priporočljivo je vsake tri mesece psa očistiti notranjih zajedalcev. Če živite ob obali, tudi srčnih glist, ki jih prenašajo komarji.Pri zunanjih zajedalcih pa je najboljša preventiva. Na tržišču obstaja veliko izdelkov namenjenih odganjanju in zatiranju bolh in klopov. Obstajajo tako sintetični kot naravni prizvodi. Izbire je dovolj. Če psa ne zaščitimo in dobi bolhe imamo lahko z njimi veliko dela. Psa je potrebno nekaj časa redno šamponirati s posebnimi šamponi, prav tako pa s preparati očistiti tudi vse prostore, kjer se pes ponavadi zadržuje, kar zna biti dolgotrajen proces, sploh če imamo več hišnih ljubljenčkov. Še huje je, če se psa primejo klopi, ker so prenašalci zelo zahrbtnih klopnih bolezni, ki psu lahko povzročajo težave vse življenje. Dovolj je samo en okužen klop!

Predvsem tisti kratkodlaki psi, ki so manj odlakani po trebuhu in prsih imajo lahko kožo občutljivo tudi na določene visoke trave, kar se odraža z rdečico in plitkimi urezninami, včasih pa je na teh mestih lahko koža tudi na otip toplejša. Ponavadi se koža hitro normalizira, lahko pa pomagamo pri celjenju s kakšnim za to namenjenim mazilom.

Kadar se gibljemo po terenih polnih trnastih rastlin, se velikokrat trni psu zadrejo v kožo. To se pogosto pojavlja predvsem na lovih, ker je takrat pes v nagonu in tako manj občutljiv na bolečinene ne izbira lepšega terena, temveč sledi svojemu nosu čez drn in strn. Zadrti trni se lahko rahlo zagnojijo in povzročijo na pasji koži majhne bulice. Te ponavadi počasi izginejo, potem ko trn zleze ven. Včasih pa kakšna bulica ne izgine tako kmalu, če del trna ostane v koži. 


OČI in UŠESA

Pri vnetih očeh oz. ušesih je potrebno obiskati veterinarja, ki ugotovi zakaj je do vnetja prišlo in lahko predpiše zdravilo, oziroma odstrani morebiten tujek. Pri aktivnostih po visoki zreli travi in žitih je potrebno psu na koncu oči in ušesa dobro pregledati in očistiti. Seme trav in žit rado zaide v pasje oko in če ga ne odstranimo lahko potuje okoli očesnega zkla in ga kasneje ne vidimo več. Tudi v ušesu lahko zaide globoko v notranjost. To lahko povzroči huda vnetja, ki včasih pustijo tudi trajne poškodbe.


ZOBJE

Obstaja veliko načinov čiščenja pasjih zob, ki jih rad napade zobni kamen. Nekateri svojim psom zobe redno ščetkajo, drugi pa svojim psom dajejo raje večje kosti ali žvečilne priboljške s katerimi si psi sami očistijo zobe. Karkoli od tega je dobro za preventivo, da ni potrebno psa izpostavljati pomirjevalom ob čiščenju kamna pri veterinarjih. Zobni kamen je tako kot pri ljudeh razlog za različne okužbe in bolezni. 

OKOSTJE

Skrb za okostje psa se začne že v dobi mladička, ko se še razvija. Paziti je potrebno predvsem na hojo po stopnicah navzdol, zato je tam priporočljivo mladička nositi, dolker nam ne postane pretežak. Prav tako mladega psa v svoji razvojni dobi ne izpostavljajmo prehudim naporom, kot je tek ob kolesu ali podobno. Samo tako bomo zagotovili, da se pes primerno razvije.  (preventiva pri mladičih, skrb za kondicijo odraslega psa, pomoč pri starejših psih)

TAČKE

Žal so pri delu s ptičarji ureznine skoraj neizogibne. Velikokrat so vzrok različne smeti (konzerve, steklovina, žice...), ki jih ne manjka po gozdnih in travnatih površinah. V vodi so poleg smeti tudi strženi ločja in ostalega rastlinja, ki se lahko precej globoko zarinejo med blazinice. Globoke rane potrebujejo veterinarsko oskrbo in nemalokrat šivanje, plitkejše rane pa lahko oskrbimo sami. Zunaj naj ima pes porezano tačko povito, da se rana ne okuži, doma na suhem pa čimbolj zračno, da se hitreje celi. Ob tem pazimo, da si rane ne liže. Celjenje blazinic je ponavadi dolgotrajno.
Še ena od nadlog pasjim tačkam je mešanica soli, ki je pozimi posuta po pločnikih in cestiščih. Po zimskem sprehodu je najbolje tačke umiti, da omilimo draženje, poleg tega pa preprečimo zaužitje, saj si psi ponavadi radi sami ližejo dražilno snov s telesa. Nekateri psi imajo težave tudi po sprehajanju po sveže gnojenih površinah.  Lahko se jim pojavijo razjede na blazinicah ali pa težave z nohti. Najboljši ukrep je, tako kot pri soli, umivanje tačk.


Avtor: Katarina Djaniš


^ Na vrh ^